Translate

vrijdag 22 juni 2012

Barbecueën in je bontjas

Shaslick is erg populair in Oekraïne. Ik associeerde Shaslick met Hongarije. Maar in Oekraïne vind je meer Slavische invloeden dan je wellicht zou denken. Shaslick dus. Net zoals bij ons is dit een ijzeren spies met daarop vlees en groenten (bijvoorbeeld paprika en ui) geregen. Je kan het eten in restaurants maar de meeste Oekraïners eten het buiten. Het is namelijk iets wat ze altijd klaar maken als ze gaan barbecueën.

Laat even de manier waarop wij barbecueën los. Dus geen barbecue op pootjes met houtskool in de achtertuin. Ten eerste heeft het overgrote deel dat in de stad woont, geen tuin en ten tweede is houtskool heel duur. Je gaat gewoon naar het park of de bossen, sprokkelt wat hout bij elkaar en maakt er met een paar stenen of stukken ijzer een barbecue van. Je ziet dan ook op heel veel plekken in het bos zwarte plekken waar een keer geshaslickt is.
Van tevoren wordt thuis de Shaslick klaar gemaakt. Dus runds-, kippe of varkensvlees in stukken snijden en dan een paar uur marineren. Iedere familie heeft natuurlijk zijn eigen speciale marinade maar bijzonder vind ik dat er vaak mayonaise en ketchup in de marinade worden gebruikt. Ook worden er groenten gesneden. Dus stukken komkommer, tomaat, paprika en ui . Dit mengen ze zelden tot een salade maar doen ze vaak apart in bakjes. En natuurlijk hoort hier ook brood en wodka bij. Samen met de ijzeren Shaslickpinnen gaat alles dan in de tas en dan op naar het favoriete plekje aan het meer of in de bossen.
De meeste Oekraïners hebben geen auto dus gaan met de (trolley)bus of de Marshoetka (minibus) naar het bos of het park. Iedere stad heeft aan de rand een stuk bos liggen dat als recreatiegebied wordt gebruikt. Vaak ligt dit aan een rivier of meer en is er dus een strandje. Er zijn speeltuinen en kermisachtige attracties. En je kan een roeiboot of een waterfiets huren. Er is een café of restaurant in het park maar de meeste mensen nemen hun eigen drank en eten mee. Met volle tassen stappen ze bij de bushalte uit en lopen het bos in. Ze gaan op zoek naar een mooi plekje. De mannen en kinderen sprokkelen hout en vervolgens wordt het vuur aangestoken. De Shaslicks worden boven het vuur geplaatst. En dan begint het wachten onder het genot van een drankje en wat eten. Het is namelijk niet, zoals bij ons in Nederland, dat het vlees allemaal snel klaar moet zijn. Nee, het moet vooral lang op het vuur liggen. Hiervoor moet ook zeker vet aan het vlees zitten want dat zorgt ervoor dat de Shalicks sappig en mals worden. Maar het wachten is helemaal niet erg. Gezellig wat drinken en kletsen en natuurlijk discussiëren over hoe je de lekkerste Shaslicks krijgt.

Natuurlijk associëren wij barbecueën met zomer en lekker weer. Maar vergeet dat maar in Oekraïne. Als zij zin hebben in Shaslicken dan gaan zij gewoon naar buiten. Maakt niet uit wat voor temperatuur het is. Regen is natuurlijk niet zo handig maar ik heb ook regelmatig gehoord dat ze in de winter, zelfs als er sneeuw is, buiten gaan barbecueën. Ze nemen dan hout van huis mee en gaan in hun bontjassen, en natuurlijk onder het genot van de wodka, lekker Shaslicken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten